En litt grønnere hverdag

  Tekst: Heidi Morrell Andersen

  Foto: Ida Røsaker


  Varaordfører Benedicte Lund om en grønnere hverdag
  Varaordfører på hjelpeforeningsaktivitet i Moss Varaordfører Benedicte Lund underviser hjelpeforeningssøstre i Moss

  Hjelpeforeningen i Moss arrangerte «Litt grønnere hverdag» på siste torsdag i april. Foajeen var dekorert med et bord full av krukker med kaktus, urter og andre grønne gleder. Yvonne Forsberg forklarte villig om de forskjellige plantene, og delte ut babykaktus til de som ønsket å ha med en hjem.

  Tre kvinner var blitt bedt om å holde foredrag.

  Cathrine Apelseth-Aanensen viste frem bilder og forklarte hvordan hun og mannen har innredet hjemmet sitt med gjenbruksmøbler, noen arvet og andre kjøpt på Fretex. Med maling og litt finpussing har de fått «ny» spisestue, kontor og gjesterom for barnebarna som de trives godt med.

  Varaordfører i Moss, Benedicte Lund, er også opptatt av gjenbruk. – Ungdommene begynner å handle på Fretex nå, sa hun.

  Hun fortalte om å kjempe for øko-landbruk; Gårdsenheter bør ha flere typer produksjon. Vi bør sørge for å ivareta biologisk mangfold, slik at ikke skadelige planter tar over.

  Pollinerende insekter kan ta vare på matjorden slik at klimautslipp ikke forsurer hagene. I Moss sentrum har man for eksempel flere humlebed.

  Lund er pådriver for mindre kjøtt, herdet fett og raffinerte sukkertyper. Hun har selv tatt hagekompostkurs, og er glad for at det finnes steder der man kan resirkulere briller og mobiler. Flere butikker tar imot gamle tekstiler. Man trenger ikke tenke nytt for å dekke behov.

  – Kan Norge bli selvforsynt, var det en som spurte.

  Nei, vi kan nok ikke det, svarte Lund. Norge har en selvforsynthetsgrad på rundt 40. Vi kan bruke det vi dyrker selv og utnytte godene vi har. Samtidig, kan vi være gode på laks, mens Sør-Amerika kan være gode på bananer. Det er stor-politikk.

  En annen god idé hun la frem, var å invitere gjester til en tre-resters middag. Vi har ofte rester i kjøleskapet. Lag mat fra grunnen av, og bruk bare de ingrediensene man ser hva er.

  Dessuten mener hun at norsk ull er super.

  Til slutt snakket hun om et viktig tema. Enorme mengder med søppel flyter rundt i havet. Mye av dette synker ned til havets bunn, noe flyter i overflaten og en god del ender som søppel på stranden. Lund oppfordret til å ta del i strandryddedagen. Informasjon om denne dagen finner man på https://www.facebook.com/Strandryddedagen/

  Mona Sjøvold var den tredje på programmet. Hun hadde med seg lekre klær som hun viste frem. Hun fortalte at hun aldri handler nytt tøy, fordi bruktbutikker som Fretex har så mye fint og rimelig som man kan fylle klesskapet med.

  Til sist ble det servering i hallen. Det er Hjelpeforeningen god til. Det var suppe laget av brennesle, hjembakt brød og andre sunne og grønne forfriskninger.

  – Mer av sånne kvelder, sa flere av som var tilstede. Grønnere livsstil er noe mange ønsker seg. Når vi kan inspirere og hjelpe hverandre, er det lettere å komme i gang.

  Yvonne Forsbergs utstilling
  Fra Yvonne Forsbergs utstilling
  Mona Sjøvold underviser om gjenbruk
  Gjenbruk Mona Sjøvold om gjenbruk og bruktbutikker