Jul i Toner 2014

  Jul i Toner 2014

  Det er aften noen få uker før jul. Kulden har satt seg i jorden, rimfrost dekker tynne, bladløse grener, og bakken lyser opp i vintermørket fordi det ser ut som noen har drysset et lag melis på den.

  Heidi Morrell Andersen

  Heidi Morrell Andersen

  Folk i godt humør ankommer Glemmen kirke i Fredrikstad. De setter seg ned på benker fra 1850-tallet og lar blikket sveve – først rundt i det gotisk-inspirerte langplanet, så høyt oppunder det buede, lyse taket.

  Så har tiden kommet. Fra bak i salen marsjerer orkester og kor frem. Her er solister, tenåringer og besteforeldre. I Glemmen kirke er de mange.

  05APR15NOA.jpg

  Tonje Loewen - piano, orgel og vokal

  Samarbeid med andre kor

  På grunn av en samproduksjon mellom Jubilate, Ungdomskoret i Glemmen kirke og vårt eget Jul i Toner, stod tre kor, pluss orkester, side om side denne kvelden. De to veletablerte Østfold-korene ble ledet av dirigent Vigdis Djupang.

  Stemningsfylte musikknummer -- noen felles, andre hver for seg -- skapte variasjon og oppfylte alle ønsker om julemusikk man måtte ha. Åpningsnummeret 'Joy to the World', med alle korene samlet, ga publikum en god start på en stemningsfylt konsert.

  På samme måte stilte Jul i Toner-kor og orkester opp i Nes kirke et par uker senere for å holde konsert i samarbeid med Nes Bygdekor. Bygdekoret, under ledelse av dirigent Siw Graabræk Nielsen, har tidligere vært gjestekor på julekonsert i kirken på Romerike.

  05APR15NO.jpg

  Med Nes bygdekor på Romerike

  En juletradisjon

  Mange vil gjerne ha med seg en julekonsert eller to i desember måned. Musikk hører julen til -- oppbyggende, gledelig og trosfremmende musikk.

  En mengde musikkglade er involvert i Jul i Toner-prosjektet, og timene med forberedelse er mange. Jul i Toners fjerde år sies å være det beste så langt. Konsertene har tidligere trukket fulle hus og vært til stor glede for et begeistret publikum. Spesielt hyggelig er det med gjestesopraner som høyner nivået på flere av fremføringene. Anne-Margrethe Eikaas Svanes og Katharina Frogner Kockum sang seg inn i hjertene på tilhørerne.

  03APR15NO.jpg

  Anne-Margrethe Eikaas Svanes – solist i Glemmen kirke

  Jul i Toner har blitt en institusjon, et betydningsfullt foretak, der arbeidet gjøres frivillig og med glede. Mest av alt har Jul i Toner blitt en tradisjon.

  Julens ånd

  Jul er en tid for ønsker. Jul er en tid for lengsler. Disse ordene er skrevet på Jul i Toners webside. Musikk og ord som bærer frem budskapet om vår Frelser og hans fødsel, vil alltid bringe frem varme følelser i oss.

  Kor og orkester ga alt for å bringe frem budskapet: For et barn er oss født, en sønn er oss gitt, og herredømmet er på hans skulder, og han kalles Under, Rådgiver, Veldig Gud, Evig Fader, Fredsfyrste.

  Da kan julen bare komme.